Wat is (High Dynamic Range) HDR ?

HDR staat voor High Dynamic Range en is een techniek om meerdere foto’s met verschillende belichtingen samen te voegen tot één foto met een heel hoog dynamisch bereik.

Het menselijk ook en brein hebben een zeer snelle samenwerking. Als je in de lichte lucht kijkt zie je hier alle details en als je vervolgens naar de grond kijkt zie je ook alle details nog steeds. Het lijkt alsof alles wat je ziet “doortekend” is, oftewel je ziet in zowel lichte als donkere delen details.

Bij een camera wordt voordat de foto wordt gemaakt (al dan niet automatisch) het licht gemeten en, afhankelijk van de instellingen, wordt een foto gemaakt met het gemiddelde licht. Op een heldere dag met een felle lucht kan dit betekenen dat een deel van de lucht te licht is en een deel van de grond juist veel te donker. Een camera heeft maar een klein dynamisch bereik, oftewel een camera kan maar met een beperkte hoeveelheid licht overweg. Alles wat hier buiten valt wordt te donker of te licht.

Bij de HDR techniek worden meerdere foto’s gemaakt waarin de “normale” foto wordt gemaakt maar ook één of meerdere foto’s die steeds lichter worden en één of meerdere foto’s die steeds donkerder worden. Door deze foto’s nu met speciale software samen te voegen tot één foto wordt een afbeelding verkregen die in zowel de lichte als donkere delen doortekend is en rijk aan details. Als deze techniek (te) ver wordt doorgevoerd ontstaan soms hele mooie/bijzondere/surrealistische foto’s.  Veel camera’s hebben hiervoor een speciale functie die bracketing heet. Deze functie zorgt er voor dat er een serie foto’s wordt gemaakt met een juiste belichting, en een aantal over- en onderbelichte exemplaren.

HDR is tegenwoordig niet alleen maar meer voorbehouden aan de fotograaf die thuis met software de beelden samenvoegd. Telefoons en moderne camera’s hebben tegenwoordig de HDR functie in de camera ingebouwd. Om overigens echt controle te hebben over het resultaat en ook vanwege de kwaliteit is het nog steeds aan te bevelen HDR foto’s op de “traditionele” manier te maken en met de computer samen te voegen.

normal_Vulkaanstof1_web

Marcel Lameijer

Fotograaf en eigenaar van deze website