Afscheid Burgemeester Pieter Smit

Op dinsdag 17 april nam de Gemeente Oldambt afscheid van haar geliefde burgervader. Hij overleed onverwacht op dinsdag 10 april. Duizenden mensen stonden langs de route die de oude brandweerwagen met de kist aflegde en namen op hun manier afscheid, in stilte, applaudisserend of door het leggen van een bloem op de kist. Burgemeester Pieter Smit was een geliefd man in zijn gemeente en dat zag en hoorde je overal. De rit door Scheemda, Heiligerlee en Winschoten duurde 2 uur. Bij markante plekken, zoals de brandweerkazernes in Scheemda en Winschoten en het politiebureau in Winschoten, werd gestopt. De geüniformeerde mannen en vrouwen stonden in de houding en gaven hun burgemeester de laatste groet, onder het lawaai van alle sirenes. Bij de brandweerkazerne in Winschoten werd tevens middels twee stralen water het ereteken gegeven. Normaal ter herdenking van brandweermensen maar in dit geval was Pieter “een van hen” en verdiende hij dezelfde eer.

Na de rit werd voor genodigden in de Klinker afscheid genomen van de burgemeester en kon het publiek meekijken op schermen of via een live stream. Ook alle collega’s van de gemeente Oldambt keken gezamenlijk mee op schermen. Na het afscheid in de Klinker, waar onder andere loco burgemeester Laura Broekhuizen, D66 voorzitter Alexander Pechtold en Erik Hulsegge spraken, werd voor de laatste keer een erehaag opgesteld door alle geüniformeerde aanwezigen. Pieter reed nog één keer door de Langestraat in Winschoten waar hij uiteindelijk bij het gemeentehuis stopte zodat de collega’s voor de laatste keer afscheid konden nemen. De auto werd bedolven onder de bloemen tijdens de rit door de winkelstraat. Na de stop bij het gemeentehuis vervolgde de rouwstoet haar weg richting een uitvaartcentrum waar de familie in besloten kring het laatste afscheid kon nemen.

Pieter zal door de bevolking nog lang worden onthouden. Op social media roepen mensen al op om zijn naam te verbinden aan de nieuwe brug bij de Blauwe stad. Bij het afscheid moest ik denken aan een opmerking die een leraar ooit maakte vroeger op school: “Old soldiers never die, they fade away”… Pieter, je zult nooit worden vergeten, we denken alleen misschien wat minder vaak aan je in de toekomst. Bedankt voor alles!

 

Fotoverslag

Marcel Lameijer

Fotograaf en eigenaar van deze website